Τσιπουρο Τσιλιλή

Στην Ελλάδα, ο Δρόμος του τσίπουρου έχει όνομα.
Τσιλιλή. Όπως Τσίπουρο.

Image thumbnail

TERROIR

Ένα σπάνιο έδαφος και μικροκλίμα
a

Το σπάνιο terroir και το ιδανικό μικροκλίμα ανέδειξαν τα Μετέωρα, σε έναν από τους πρώτους και σημαντικότερους αμπελώνες στον ελλαδικό χώρο.

Σε ημιορεινές πλαγιές, όπου ανάμεσά τους κυλούν οι παραπόταμοι του Πηνειού, κάτω από τους ευεργετικούς αέρηδες της χιονισμένης Πίνδου, καλλιεργούνται οι κορυφαίες ποικιλίες αρωματικών σταφυλιών, που δίνουν το φημισμένο τσίπουρο Τσιλιλή.

Η σύσταση του εδάφους παρουσιάζει μοναδικές ιδιαιτερότητες, καθώς μοιάζει με τα πετρώματα των Μετεώρων, που δημιουργήθηκαν από το θαλάσσιο βυθό. Αυτή η ιδιαίτερη σύσταση του εδάφους επιτρέπει τις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις σταφυλιών.

Το κλίμα είναι ηπειρωτικό. Η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι συντελούν στην ανάπτυξη έντονων και πολύπλοκων αρωμάτων, στην αργή και ομαλή ωρίμανση και στη διατήρηση της φυσικής οξύτητας των σταφυλιών. Παράλληλα, οι συχνοί βορεινοί άνεμοι, από τα βουνά της Πίνδου, δροσίζουν τα αμπέλια και αποτρέπουν την ανάπτυξη ασθενειών.