Τσιπουρο Τσιλιλή

Στην Ελλάδα, ο Δρόμος του τσίπουρου έχει όνομα.
Τσιλιλή. Όπως Τσίπουρο.

Image thumbnail

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Στη σκιά των Μετεώρων, κοιμάται ένας πανάρχαιος, σπάνιος Αμπελώνας.
Είναι χρέος μας να τον ξυπνήσουμε και πάλι.

–  ΤΣΙΛΙΛΗΣ –
Τρίκαλα, 1947

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

H ιστορία ξεκινάει από το 7.000 π.Χ. και το προϊστορικό Σπήλαιο Θεόπετρα, όταν αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως κουκούτσια σταφυλιών από την Παλαιολιθική Εποχή, αδιάψευστους μάρτυρες των πανάρχαιων δεσμών του τόπου με το αμπέλι...

13ος αιώνας μ.Χ.

Μονές Μετεώρων. Χίλια χρόνια, ιερής, αποστακτικής παράδοσης των μοναχών. Η Τέχνη της απόσταξης μεταφέρεται στους κατοίκους της περιοχής. Τα Μετέωρα η πρώτη πατρίδα του τσίπουρου.

1947

Ο Ευθύμιος Τσιλιλής, υπεύθυνος του κοινοτικού άμβυκα, μυείται στην απόσταξη τσίπουρου, από μοναχούς στα Μετέωρα. Τη βαθιά γνώση για το τσίπουρο, απόσταγμα ζωής, θα τη μεταδώσει στα παιδιά και στα εγγόνια του.

1989

Ιδρύεται η Αποσταγματοποιία Τσιλιλή. Ο Κώστας και ο Μάκης Τσιλιλής θα ακολουθήσουν τα χνάρια του πατέρα και του παππού τους. Όραμά τους, η δυναμική επαναφορά του τσίπουρου. Η ανάδειξή του σε κορυφαίο, διεθνές απόσταγμα.

1990

Κυκλοφορεί, το πρώτο στην Ελλάδα, εμφιαλωμένο Τσίπουρο Θεσσαλίας, το Τσίπουρο Τσιλιλή. Ο αποστακτικός χάρτης επανασχεδιάζεται. Ο δρόμος για ποιοτικό, κρυστάλλινο, απολαυστικό Τσίπουρο έχει ανοίξει.

2010

4 γενιές αφοσιωμένων τσιπουράδων. Η νέα γενιά Τσιλιλή δυναμικά στο προσκήνιο. Με στόχο, την ποιοτική εξέλιξη και ανάδειξη της τοπικής αποστακτικής κουλτούρας των Μετεώρων.

2017

Χρυσό μετάλλιο στο διεθνή διαγωνισμό CONCOURS MONDIAL BRUXELLES. Ακόμη μια διάκριση, ανάμεσα στις πολυάριθμες βραβεύσεις σε κορυφαίους, διεθνείς διαγωνισμούς.